9 Haziran 2011 Perşembe

İZ DÜŞÜMÜ

İZ  DÜŞÜMÜ
Öğrencilere bir tren yolundaymış gibi düşünmeleri istenir.
Tren yolu raylarının kesişiyormuş gibi oldukları noktaya kaybolunan nokta,raylara da kaybolunan doğrular adı verelim.
Öğrencilere gösterilen bir küp veya prizma örneğine görünümünün perspektif çiziminde bu kaybolunan nokta ve kaybolunan doğruları nasıl kullanabiliriz soruları yöneltilir.Bu prizma veya küpün hangi yüzlerinin görünebileceği sorulur.
Öğrencilerden boş bir kağıt çıkarmaları istenir.bu kağıda bir kere dikdörtgen çizmeleri istenir.Bu dikdörtgenin alt ve üst tabanına paralel bir yatay doğru çizmeleri ve üzerin dikdörtgenin tabanının tam ortasının hizasında bir nokta seçtirilir.
Dikdörtgenin köşelerinden kaybolunan noktaya doğrular çizdirilir.Bu doğruların ismini cismin kaybolunan noktaya doğru küçülmesinden aldığı söylenir.
Cismin arkada tabana paralel olan ayrıtını oluşturmak için yatay doğruya paralel ve kaybolunan doğruları paralel ve kaybolunan doğruları kesecek şekilde bir doğru çizilir.
Arkada saklı duran bir dikey ve yatay doğrularda çizdirilir.
Kaybolunan doğruların fazlalıkları silinerek cisim tamamlanır.
Cismin ön yüzünün perspektif çiziminin yapıldığı kağıdın düzleine paralel olması,cismin ön yüzü ile taban yüzeylerinden biri hariç diğer hiçbir yüzün görünmememsi anlamındadır.
Çizim düzlemine paralel olan yatay ve dikey doğruların,kaybolunan noktaya çizilmediklerine dikkat edilir.
Gözlemciye bakan cismin ilk etkinlikteki gibi kağıt düzlemine paralel olan cisme önden bakmak yerine sağdan ve soldan da bakılabileceği söylenir.
I.Adım: Bir kare veya dikdörtgen çiziniz.Bu dikdörtgenin alt ve üst tabanına paralel bir Yatay doğru çiziniz.bu doğrunun tam ortasında bir nokta  seçiniz.
II.Adım: Dikdörtgenin köşelerinden kaybolunan noktaya doğrular çiziniz.Bu doğruların ismini ,cismin kaybolunan noktaya doğru küçülmesinden alır.
III.Adım: Cismin arkada tabana paralel olan ayrıtını oluşturmak için yatay doğruya paralel ve kaybolunan doğruları kesecek şekilde bir doğru çiziniz.
IV.Adım: Arkada saklı diğer dikey ve yatay doğrular çiziniz.
V.Adım: Kaybolunan doğruların fazlalıkları silinerek cismi tamamlayınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder