9 Haziran 2011 Perşembe

PERSPEKTİF


Bu cismin ön yüzü tabanlardan biri ve bakılan taraftaki yüzünden başka yüzünün görünmemesi demektir.Bu durumda cismin perspektif çizimi ilk etkinlikteki akış şeması izlettirilerek ve kaybolunan noktanın bakış yönüne doğru kayması gerektiğine dikkat ettirilerek gerçekleştirilir.
1) I.Çizimde gözlemci kutuya üstten ve sağdan bakmaktadır.Ufuk çizgisinin resimden yüksekte ve kaybolunan noktanın sağdan olmasına dikkat ettirilir.
2) II.Çizimde ise gözlemci kutuya alttan ve soldan bakmaktadır.Ufuk çizgisinin resmin altında ve solda olduğuna dikkat ettirilir.
 Küp ve prizma modeli kutusunun ön yüzü,resmin düzlemine paralel olan perspektif çizimin tipine “bir nokta perspektifi” denir.

Eğer kutunun ön yüzü resmin düzlemine paralel değilse kutunun aynı köşede kesişen üç yüzünün görünmesi söz konusudur.Bu görünen yüzler küp veya prizma üzerinde gösterilerek bilgi somutlaştırılır.Bu durumda kutunun en öndeki kısmı,sağ ve sol yüzlerinin kesiştiği dikey ayrıntıdır.kutunun  perspektif çizimi şu akış şeması ile verilir.
I.Adım :En önde görünen kutunun ayrıtı için dikey bir doğru çizdirilir.Bu doğrunun yukarısına veya aşağısına bir yatay doğru çizdirilip üzerinde iki kaybolunan nokta seçtirilir.
  
II.Adım: Dikey doğru parçasının uçları her iki kaybolunan noktaya kaybolunan doğrular ile birleştirilir.

III.Adım : Kutunun genişliği ve uzunluğu için her iki kaybolunan noktaya kaybolunan doğrular arasına dikey doğru parçaları çizdirilir

IV.Adım : Kutunun arka tarafını belirleyen yok olunan doğrular çizdirilir.

V.Adım : Gereksiz çizgiler sildirilerek çizim tamamlanır.
Bu etkinlikteki perspektif çiziminde iki kaybolunan nokta bulunduğunda bu tekniğe iki nokta perspektifi denildiği belirtilir.
Öğrencilerden önden ve yandan görünümü verilen bir okulun belli bir mesafeden perspektifini çizmeleri istenir.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder